Faig Pare per Casetes Velles

20 de novembre de 2016

Tots els anys procuro ser puntual a la visita a la fageda del Retaule en aquesta època de l'any. L'espectacle de tardor d'aquesta raconada del Port està garantit. Els ocres i vermells dels aurons i els faigs sempre dónen un contrapunt cromàtic fascinant, enmig de tota la gama de verds dels pins rojals, teixos, boixos i el verd encés, amb petites pinzellades rogenques, dels grèvols. Aquesta vegada, tot i estar bantant avançada la tardor, encara vam poder gaudir d'una agradable passejada enmig d'aquest festival de color, amb el venerable Faig Pare, que tot i estar completament despullat de fulla, presideix imponent tot l'escenari.



Aproximació: Aquesta vegada la proposta arrenca de Casetes Velles, al capdamunt del Barranc de la Vall. Trobem l'entrada a la pista a 2,5 kilòmetres del Mas de Barberans. A la carretera TV 3421, en direcció a la Sénia, a la nostra dreta. Resseguim la pista principal durant uns 16 Km fins a Casetes Velles. Al principi trobarem al fons del barranc una bifurcació on anirem per la dreta, barranc de la Vall amunt. És aconsellable pujar amb vehicle tot-terreny, tot i que també s'hi pot accedir amb molt de compte amb un cotxe normal.

Dificultat: Fàcil
Desnivell acumulat: 800 m aprox.
Durada: Entre 3 i 4 hores. comptant parades. 12 km.

Itinerari: Deixem el cotxe a tocar dels masos de Casetes Velles, i baixem per la pista uns 100 m fins a un entrador a la dreta, indicat com a Mas d’Andresito. D’aquí parteix el sender, que travessant el pla de la Mina i després de passar una portella per al bestiar, deixa la bassa de la Mina a la dreta i després d’un collet recorre el Grevolar planejant, i després d’una baixada arribem a la Portella de Calça, el coll que separa els barrancs del Retaule i de la Vall.

Bassa de la Mina

Portella de Calça

Baixem per pista cap a ponent, i aviat trobarem, a la dreta, el Mas de Pataques, amb un corral mig derruït. La pista fa giragonses en baixada i després de passar a l’altra vessant del barranc s’interna de ple a la fageda.


Mas de Pataques



Un festival d’ocres i vermellosos ens convida a badar mentre anem fent camí fins a la raconada de l’avi del Port: el Faig Pare.
Un arbre declarat com a monumental, que ho és tant soca en amunt, per l’alçada i majestuositat de les seves branques, algunes ja molt velles i escapçades pel pas dels anys, com soca avall, per les seves arrels descobertes al llarg de la pendent que li dóna suport, atorgant-li un aire quasi màgic i misteriós… Un espectacle per als sentits.

Lo Faig Pare

Seguim pista avall fins al trencant a l’esquerra que ens deixa a la Font del Retaule: a l’ombra dels teixos i els rojals, dos bassis paral·lels recullen l’aigua que brolla de les entranyes del Catinell. El sender a la dreta de la Font ens portaria a visitar un altre dels monuments del Port: el Pi Gros, però deixem la visita per una altra ocasió i seguim el nostre trajecte pista avall.

Font del Retaule
Aviat desemboquem a la pista principal que baixa de la Vallcanera cap a la Font del Teix i el pantà d’Ulldecona. Seguim pista amunt, per la dreta, i desprès d’uns revols, planejant, trobem una altra pista a la dreta barrada per una cadena que en pujada ens endinsa al barranc de la Carrasca, aigües amunt. De seguida trobarem a l’esquerra, protegida per un compacte mur de grans roques, un altre exemplar declarat com arbre monumental: la Carrasca Grossa de la Vallcanera, un esplèndid arbre que es bifurca a pocs centímetres del terra en dos grans soques... l’explicació de tanta ufanor de carrasca la trobem a l’altre costat de la pista, al caient cap al barranc on la Font de la Carrasca brolla incansable i aporta la humitat constant que alimenta l’arbre.

Font de la Carrasca

Carrasca Grossa de la Vallcanera

Seguim pista amunt gairebé fins a la capçalera del barranc, després de passar a la vessant esquerra i remuntant en més pendent, en direcció nord-est, fins a una gran bassa a l’esquerra del camí. La bassa s’alimenta de la Font de l’Espinal o de Capgròs, que brolla a un povet a la dreta de la pista, i va a parar també a uns vells bassis de fusta a la part de dalt de la bassa.

Bassa i bassis del Capgròs

Font de l'Espinal

A partir d’ara el camí es fa sendera i planeja cap a llevant. Passem per les casetes de Capgròs enrunades i per extenses pastures entre rojals fins arribar al bassis de la Font de l’Onso.  


Bassis de la Font de l'Onso

Ara cal baixar, per un sender a l’esquerra. Recte aniríem a trobar novament el Mas de Pataques. Passem pel costat de l’enrunat mas del Socarrat, a les ombries de Colau, deixem també a la dreta el povet que abastia d’aigua el mas una mica més endavant, i comencem a pujar per una zona margenada fins als plans del Mas del Frare. Refugi de l’Associació Excursionista d’Amposta, a 1200m d’alçada que compta amb 15 places a la part guardada, i una zona d’accés lliure amb un estat bastant precari.

Mas del Socarrat

Povet del Socarrat


Refugi del Mas del Frare

Casetes Velles

Uns metres més endavant, els cavalls, amb esquella, que pasturen per la zona ens observen encuriosits, en arribar a Casetes Velles, punt final de la nostra sortida.

Bona travessa!!


Powered by Wikiloc

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Les 14 ermites de Cardó.

Les Mirandes. Sostre Comarcal del Montsià. Els Ports.

Teixeda de Cosp. Cardó